KAŞİFOĞLU OSGB SİZE SİZİN KADAR YAKIN

Kaşifoğlu OSGB çözüm ortağınız olarak, tecrübeli iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri ile işletmenizin tehlike sınıfı ve iş kolu esaslarına göre risk ve tehlike kaynaklarını bilimsel metodolojiler kullanarak tespit edip işyerinizin yüzde güvenlik oranını size ayrıntılı rapor olarak sunmakta ve çözümler önermekteyiz. 

OSGB Nedir?

Ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB); Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile 13/1/2011tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimlerdir.

Neden Kaşifoğlu OSGB?

Kaşifoğlu OSGB sizlerle çalışmaya başlamadan önce uzman kadrosu ile işyerinizin faaliyet alanına, kullanılan makine ve ekipmanlara, üretim prosesinize, mevcut durumunuza göre tespitler yaparak size özel bir çalışma planı hazırlar. Yasal süreçte yapmanız gerekenler konusunda size detaylı bilgi verir. 

İşyeri Tehlike Sınıfı Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’e göre (18 Nisan 2014 Sayı:28976) işyerleri ana faaliyet kodlarına göre az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılmaktadır. 

Neden İş Sağlığı, İş Güvenliği?

Dünyada yaklaşık 3 milyar işgücü var ve her gün yaklaşık 1 milyon iş kazası gerçekleşiyor. Her yıl 2,3 milyon çalışan iş kazası ya da meslek hastalığından ölmekte. Her 15 saniyede bir çalışan iş kazası veya meslek hastalığı sebebi ile ölmekte ve her 15 saniyede 160 çalışan iş kazası geçirmektedir. 

Çalışma Süreleri

Çalışan sayınızı ve tehlike sınıfını girin; iş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz için minimum çalışma sürelerini hesaplayın.

İdari Yaptırımlar

İş güvenliği kurallarını ihlal ederseniz idari ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıntılarını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

HİZMETLERİMİZ

İş Güvenliği Uzmanlığı

Gerek mesleki alanlarında gerekse iş güvenliği konusunda tecrübeli ve başarılı uzman kadrosuyla iş sağlığı...

İşyeri Hekimliği

Uzman hekimlerimizce tüm çalışanlarınızın sağlık profili çıkartılarak gerekli önleyici hekimlik hizmetlerini yerine getirirken...

Diğer Sağlık Personeli Hizmetleri

İşyeri hekimlerimizle birlikte görev alan uzman hemşirelerimiz ile diğer sağlık personeli hizmeti kapsamında yaptığımız çalışmaları inceleyiniz.

Risk Değerlendirmesi

Tecrübeli iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri ile işletmenizin tehlike sınıfı ve iş kolu esaslarına göre risk ve tehlike kaynaklarını bilimsel...

Acil Durum Eylem Planı

İşletmenizin kuruluş aşamasından başlayarak, iş yerinizde oluşabilecek acil durumların belirlenmesi, bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı...

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri

‘Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine göre işveren dahil tüm çalışanlar için belirli...

İş Sağlığı ve Güvenliği Ortam Ölçümleri

İşyeriniz için gerekli olan ortam ölçümlerini yapmakta ve sonuçları iş güvenliği uzmanlarımız tarafından değerlendirilip tarafınıza rapor olarak sunulmaktadır.

Ekipman ve Basınçlı Kap Ölçümleri

Bu kontrol ve ölçümler, işyeriniz tarafından yapılması gereken periyodik kontrol ve ölçümlerde de çözüm üretmektedir.

İşe Giriş Muayeneleri

İşverenin işe uygun çalışan çalıştırma yükümlülüğü konusunda da sizlere çözüm ortaklığı yapmaktayız. Uzman doktor kadromuzla işe alacağınız personel...

Periyodik Muayene

Çalışanların sağlık gözetimi ve muayeneleri sonucunda özel grupların izlenmesi ve işyeri tehlike sınıfınıza, iş kolunuza göre yasal zorunluluk...

Sağlık Taraması

Çalışanların sağlık gözetimi ve muayeneleri sonucunda özel grupların izlenmesi ve işyeri tehlike sınıfınıza, iş kolunuza göre yasal zorunluluk süreleri...

Patlamadan Korunma Dökümanı

İşyerlerinde hazırlanması gereken bu doküman işletmenin bulunduğu sektöre,  kullanılan madde ve ekipmanlara, üretim metodlarına göre patlama ile ilgili...

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi

SEVESO (Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hk. Yönetmelik), tehlikeli maddeler bulunduran kuruluşlarda büyük...

HABERLER

İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısında Değişiklik

24 Mart 2015

TBMM Genel Kurulu’nda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 7 maddesi kabul edildi, 2 maddesi metinden çıkarıldı. Devam

SIKÇA SORULAN SORULAR

  • 1

    İşyeri hekimliği sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır?

    İşyeri Hekimliği belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Bu eğitimin süresi 30 saatten az olamaz.

  • 2

    Sağlık raporunun hangi şartlarda alınması zorunludur?

    Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporuna sahip olmalıdır.

  • 3

    Fazla çalışmanın yasak olduğu durumlar hangileridir?

    4857 sayılı Kanun’un 63 üncü maddesine göre çıkarılan “Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak Yedibuçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik” kapsamına giren işlerde ve yine Kanun’un 69 uncu maddesinde belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.

  • 4

    İşveren, iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimini nasıl yapar?

    İşveren; iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde ve sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını da, öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirir.

  • 5

    İş sağlığı ve güvenliği kurulu hangi durumda ve kim tarafından oluşturulur?

    İşveren, elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere iş sağlığı ve güvenliği kurulunu oluşturur.

    İşverene bağlı, fabrika, müessese, işletme veya işletmeler grubu gibi birden çok işyeri bulunduğu hallerde elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu her bir işyerinde ayrı ayrı kurul kurulur.

İŞ ORTAKLARIMIZDAN BAZILARI